Seriechock

Älskar du serier och kan inte få nog av att läsa och samla på dem? Då bör du titta närmare på Seriechock, ett fansin som behandlar serietidningar i allmänhet men också låter läsarna ta del av amatörserier. Fansinet drivs av Fredrik Jonsson och tidskriften siktar på att ges ut en gång per år. Seriechock är ett av ett fåtal fansin som fortfarande ges ut i Sverige. Fansin började på 1940-talet inom Science Fiction-kretsar och blev sedermera populärt i andra genrer. Efter att internet slog igenom har tryckta fansin blivit mindre vanliga och många flyttar istället över till webbzines, även kallade e-zines.

På Seriechock kan du hitta ett stort utbud av gamla recensioner och artiklar. Man har även möjlighet att köpa gamla nummer med inspel från skribenter och serieskapare som inte går att finna någon annanstans. För dem som är intresserade av att fördjupa sig i amatörserier är hemsidan en riktig guldgruva. Om du bläddrar i arkivet kan du läsa redaktörens roliga kommentarer på samtliga nummer och dela med sig av information som utspelats sig bakom ridån. Det görs många intervjuer med glimten i ögat och du kan även finna recensioner på ett stort antal serietidningar och magasin som kan intressera dig.

Seriechock i framtiden?

Fansinet Seriechock har inte varit aktivt på ett bra tag och tyvärr har formatet inte hittat till sociala medier som Facebook eller Twitter. Det är tråkigt då fansinet säkerligen hittat en snäv men uppskattad publik hos dem som är trötta på den välpolerade ytan som blivit standard på internet. De roliga recensionerna får en att bli intresserad av att fördjupa sig mer i serietidningarnas värld och trots att de finns få aktuella recensioner kan man alltid ägna sig åt att gå igenom dem gamla artiklarna och försöka leta upp dem på nätet. Du hittar recensioner som av McSweeney’s Quarterly Concern.

Seriechock är ett svenskt fansin