Recensioner om fansin och serietidningar

Har du någon koll på svenska eller internationella fanzine? Det kan vara svårt att hänga med i svängarna och speciellt då det släpps mycket som helt saknar marknadsföring och exponering. Ett av de bästa sätten att hålla sig uppdaterad är att följa med på de recensioner som görs av diverse eldsjälar på nätet. En sida som tidigare samlade roliga och läsvärda recensioner var fanzinet Seriechock som skapades och gavs ut av Fredrik Jonsson. Det har varit tyst länge från sidan men det hindrar inte dig från att besöka hemsidan och bland annat ta del av gamla artiklar och spännande intervjuer.

Är du mest intresserad av internationella eller svenska fanzine? De har under de senaste åren förlorat popularitet och många av dem har gått i graven eller helt flyttat ut till webben. De som tagit steget ut och bland annat publicerar recensioner och amatörserier kallas oftast för E-zines. Det finns även några exempel på fanzines som blivit mer kommersiella och därmed kanske inte längre faller inom kategorin fansin. Många, med inte alla, hävdar att det inte går att kombinera ett fanzine med ett vinstintresse och att det är detta som skiljer en vanlig tidskrift från fanzines. Kommersiella fanzines kallas ibland för prozines eller prozines.

Recensioner av fanzines hjälper dig hålla dig uppdaterad

Recensioner och kategorisering av fanzines

Det finns ett par sidor som registrerar och gör upp listor över aktiva fanzines. På dem kan du sedan komma åt aktuella och gamla recensioner av bland annat serier, både amatörserier och professionella sådana. Entusiasten Bill Burns har bland annat samlat över 200 fanzines med temat Science Fiction på sin hemsida eFanzines. Fanzine började i genren Science Fiction i 1940-talet och som det ser ut nu är genren den enda som fortfarande är väldigt aktiv. Bland annat anordnas Corfu, en årlig mässa där skapare, anhängare och beundrare av Science Fiction-fanzines samlas och delar ut priser. I år hålls mässan i Club Quarters Hotel i Chicago.