Fansin

Vad är fansin och är det något för dig? Ordet fansin kommer ifrån engelskans ””fan magazine”” och stavas ibland som fanzin eller fanzine. Man kan kort säga att det är en tidskrift som producerats hemma och/eller av amatörer och fans. Målgruppen för tidskriften är andra fans och är ofta i anknytning till en fanclub eller hobbyverksamhet. Ordet hade sitt ursprung inom Science Fiction men kom sedan att spridas till andra genrer, exempelvis punkrörelsen och feministrörelsen. Med hjälp av internet har fansinen utvecklats ytterligare och numera kan man finna både musik-, sport, bok- och film-fansin skapade av passionerade och kreativa anhängare.

Dem som ägnar sig åt fansin tjänar väldigt sällan några pengar på utgivningen och dem som hjälper till att skapa innehåll får oftast inte betalt för arbetet. Målet är istället att sprida information och kunskap om sitt valda ämne. I början gjordes många fanzine med hjälp av stenciler men med datorernas framfart och professionella program är det nu svårt att skilja ett amatörproducerat fanzine mot en professionellt publicerad dito. Många, men inte alla, hävdar att det som skiljer dem åt är vinstintresse. Anhängare av denna teori säger att fanzine drivs utan vinstintresse och om det görs det så är det inte längre ett fanzine.

Fansin i framtiden

Vad som började med fansin i 1940-talet har under de senaste åren utvecklats till webzine eller e-zines, nätpublicerade texter som också får möjligheten att få större spridning. Många fortsätter dock att trycka upp sina fansines och det är främst inriktade till dem som inte har internetuppkoppling eller föredrar formatet. Några fansine blev med åren såpass populära att de utvecklades till professionella publiceringar och dessa refereras ibland som prozines. Det finns många exempel på skribenter som började med att bidra till fansines för att sedan gå vidare till professionella tidskrifter och publiceringar. Tiden får utvisa om fansinen kommer fortsätta dra publik eller bli del av historien.

Fansin är tidskrifter riktade till fans